Keçiboynuzu Meyvesi

Keçiboynuzunun görünümü ait olduğu baklagiller familyasının diğer üyeleri gibidir. Baklagiller (bakla, bezelye vb.) gibi tohum ve kılıftan oluşmaktadır. Ancak baklagillerin tohumu doğrudan tüketilebilir ve kılıfları tüketilemezken, keçiboynuzunda durum tersinedir. Keçiboynuzunun çekirdeği yani tohumu doğrudan tüketilemezken kılıfı tüketilebilir.

Keçiboynuzu yemiş olarak tüketilmektedir. Yemiş olarak tüketilirken çekirdeğine dikkat etmek gerekir zira taş gibi serttir. Tüketilebilen kısmı ise gevrek, kuru, tatlı ve koyu kahverengidir. Keçiboynuzunun yemiş olarak tüketimi oldukça sınırlı olmakla birlikte, sanayide çekirdeğinin ekonomik değerinden dolayı işlenerek çekirdek ayrıştırılmaktadır. Çekirdek zarından arındırılıp un haline getirildikten sonra da elde edilen ürüne keçiboynuzu gamı veya sakızı (locust bean gum) denir. Keçiboynuzu gamı gıda sanayiinde kıvam verici olarak kullanılır ve değeri yüksektir. Geriye kalan keçiboynuzu ise öğütüldükten sonra gıda sanayiinde kısmen kakao ikamesi olarak ve pekmez yapımında kullanılır.

Keçiboynuzunu bilinen bir zararı olmadığı gibi yaşayarak ve klinik çalışmalarla tespit edilmiş sağlık açısından sayısız faydaları vardır. Ancak keçiboynuzunun yemiş, kakao ikamesi, pekmez olarak tüketimi sınırlı olduğundan ekonomik olarak değerlendirilmemekte ve sunduğu sayısız faydalardan yararlanılmamaktadır.